Dupa ora 19, am iesit singura la o scurta plimbare prin cartier. Stiti genul ala de plimbare: esti obosit, stresat oarecum si iti doresti doar sa iei o gura de aer, sa fii un pic singur cu gandurile tale. Dar ultima parte e un pic dificila pentru o persoana obisnuita cu o minte incarcata ( cateodata ) din cauza observarii celor din jur.
Asa am bagat de seama ca oamenii te judeca in sinea lor daca mergi singur pe strada, fara ca fata ta sa denote graba sau orice inseamna probleme. Probabil isi construiesc scenarii despre viata ta la momentul actual. Singura, seara, pe strada: cearta cu iubitul/despartire/viata de cuplu trista sau inexistenta, nici o prietena care sa-i fie alaturi, ganduri triste, chiar de sinucidere ( mai ales daca persoana solitara este o adolescenta cu un look mai emo ). Nimeni nu se gandeste ca, poate, domnisoara care merge agale pana la  Cora chiar vrea sa se relaxeze, sa se uite prin vreo doua magazine si sa isi cumpere o pizza. Sincer? Ne plac scenariile.

Constiinta nu e reglabila precum un ceas desteptator. Ar fi atat de simplu sa ne amintim zilnic ca trebuie sa construim amintiri frumoase...

Nu sunt clientul perfect, dar sunt cu siguranta acel gen de cumparator despre care invata studentii la ASE si SNSPA: reactionez la promotii, la preturi, cantaresc bine ofertele, daca serviciile care mi se ofera ma avantajeaza pot fi fidelizata usor, iar daca nu, renunt imediat la firma respectiva fara sa ma uit inapoi. Si mai am un fix foarte mare: comportamentul personalului fata de client. Greselile pe acest plan nu le iert!
Da, cei care lucreaza cu publicul trebuie sa se poarte cu manusi cand vine vorba de mine. Motivul este foarte simplu: si eu am lucrat si lucrez cu oameni. Daca eu pot sa le vorbesc frumos si tiganilor, si romanilor, si taranilor, si orasenilor, si doctorilor, si gunoierilor, si altii pot face la fel! Daca dau peste un angajat care imi vorbeste frumos si isi face bine treaba, am mereu grija sa fiu politicoasa si sa-i las bani de o cafea ( atunci cand e cazul ). In caz contrar, sunt in stare sa fac un scandal monstru si chiar sa ma gandesc la plangeri.
Cam asa se face ca acum doua luni umblam impreuna cu iubitul meu si cu Habiba prin AFI, in cautare de costume de baie. Ba erau naspa culorile, ba erau preturi mari, ba nu imi venea slipul/sutienul. Cand in sfarsit am gasit si eu, si Habiba, cate un costum care sa ne placa aparent, am inceput sa ne probam. Am intrat amandoua intr-o cabina din New Yorker, ne-am dezbracat si ne-am apucat de studiat fiecare detaliu. Observam initial ca un paznic din magazin se uitase foarte libidinos la noi, dar in goana noastra nebuna, doar am comentat ceva intre noi si ne-am vazut de treaba noastra. Pe cand ne probam, tipul trage un pic de cortina cabinei noastre si ne spune ca nu avem voie amandoua inauntru. Ok, am inteles ideea, asa ca eu am inceput sa ma pregatesc sa ies. Mai greu ce e drept, caci eram in costumul Evei. Se pare ca individul nu a inteles " in 2 minute!", si mai trece o data si trage de cortina. "Imediat!". Omul insista pe cortina si a treia oara; daca nu ma insel, cred ca apucase sa traga foarte putin cu ochiul. Da, m-a deranjat, evident. Ies si ii spun ca este nepoliticos ce a facut si ca ne-am simtit cam nasol. Apoi incepe:"Ce-ai, ma? Ce-am facut eu? Du-te, ma!". Aha. M-a deranjat si mai tare tonul si exprimarea lui, mai mult decat ceea ce a facut. La cateva minute dupa, cand prietenul meu l-a intrebat daca este adevarat ca ne-a deranjat, mai-mai sa sara si la bataie. Aham, un paznic de magazin, care ar trebui sa aiba putin bun simt si sa fie politicos. L-a auzit tot New Yorker-ul cum a zbierat la noi; ceilalti clienti se uitau lung, iar vreo doua vanzatoare nu stiau cum sa salveze situatia. Am plecat nervoasa. Nu stiu ce anume m-a determinat sa nu vorbesc cu managerul. Poate doar mila mea pentru prostia paznicului si faptul ca sunt constienta de dificultatea de a gasi un job.
Azi, dupa 2 luni, am revenit intamplator in magazin. Iubitul meu intrase cu un pahar de la Mc in mana, cu toate ca stiam ca nu era indicat. Paznicul trece prin fata mea, intervenind intre mine si geanta la care ma holbam. Ii zambesc de la departare, ca sa stie ca l-am recunoscut. Imi intoarce zambetul; deci nu m-a uitat. In timp ce ma plimbam printre haine, vad ca i se adreseaza iubitului meu. Merg catre ei pornita pe scandal, cand aud: "Stiti, nu este bine sa intrati cu bauturi in magazin. Daca doriti, numai daca doriti, puteti lasa paharul la intrare si il puteti recupera dupa. Daca vreti, il pot duce chiar eu!". Iubitul meu este un om prea bun pentru lumea asta, asa ca glumeste cu el spunandu-i ca mai bine iesim din magazin, ca sa nu ma mai uit eu la haine. Chiar si asa, n-am putut sa ma abtin sa nu ii zambesc paznicului cu subinteles. Se schimbase, isi invatase lectia: clientul e regele nostru ( sau ca trebuie sa aiba macar putiiiin bun simt si sa vorbeasca frumos). Desi sunt sigura ca era totul doar de fatada. Nu-i nimic, asa si trebuie. Cateodata, iubesc aparentele: aduc bani grei si satifactii mari.

Stim deja ca nu baietii sunt cei cu siropul intr-o relatie. Stim ca de multe ori scoatem o declaratie de dragoste de la ei cu clestele, in timp ce noi dam din gene in fata lor o data la cateva secunde. Dar fetelor, cu asta sigur dam lovitura!

Spuneam aici ca, saptamanile acestea, Gazeta Sporturilor publica romanele autorilor mei preferati: Pascal Bruckner, Frederic Beigbeder si Marc Levy. Cel dintai a ajuns in Romania in urma cu putin timp si v-am povestit despre intalnirea cu el. Auzisem vag si de sosirea lui Frederic Beigbeder din seara asta, cu ocazia sarbatoririi a 500 de puneri in scena a piesei "Dragostea dureaza 3 ani" dupa cartea sa, dar nu m-am entuziasmat foarte tare. Intrarea era vreo 50 de lei si nici nu stiam daca as fi avut timp sa ma duc. Nebunia a inceput cand Habiba m-a informat ca ea va trebui sa mearga din parte Radio Romania Actualitati, pentru a-i lua un interviu autorului.
Pe Beigbeder l-am citit in liceu, prin clasa a 10-a. Eram pustoaica si m-a fascinat. Pentru ca era cu totul altceva fata de ceea ce faceam la liceu si de ceea ce gaseam pe la biblioteca. Cand l-am cautat pe Google, am dat peste un pusti de 40 de ani, cu barba si cu un look messy. Si m-a fascinat si mai tare. Evident ca de ieri incoace m-am tot gandit cum sa fac sa il vad. Am incercat sa trec peste bariera pretului ( in fond, pentru semnificatia si importanta pe care eu i-o acord operelor lui Beigbeder, 50 de lei nu e mare lucru ), dar nici macar nu am mai gasit bilete la vanzare. Aseara eram disperata: nu stiam daca sa scot o poza cu autorul si s-o rog pe Habiba sa ii ia un autograf pentru mine, sau daca sa ii dau o carte pe care s-o semneze. Cand am vazut insa cate obstacole avea Habiba de intampinat ( acces la eveniment, intrebari, interviu etc ), m-am resemnat si mi-am spus ca e mai important sa isi faca ea treaba. Si si-a facut-o. A ajuns acasa acum o ora si cand a scos din geanta "Dragostea dureaza 3 ani", insotita de "Frederic Beigbeder pour Dana" pe prima pagina, i-am sarit de gat si am trans-o in brate pana i-a iesit limba de un cot! :">
Sunt foarte mandra de acest autograf, pentru ca operele acestui autor m-au dat gata. Le recomand din tot sufletul! Veti vedea ca sunt pagini scrise de la om catre om, si in nici un caz de un Luceafar la o printesa. Va veti regasi in unele idei sau poate chiar in toate. Si tocmai asta e farmecul lui Beigbeder: spune dragostei pe nume intr-un limbaj fara dantela, pentru ca nu toate relatiile sunt facute din vata de zahar si nu toate se termina cu "si au trait fericiti pana la adanci batraneti". Ar trebui sa ne intre bine in cap asta!

Oamenii se casatoresc asa cum se duc la Mc.

Dragostea incepe cu apa de trandafiri si se termina cu laturi.

In viata nu ai decat o unica mare dragoste; toate cele care o preceda sunt amoruri de rodaj, iar toate cele care o urmează sunt amoruri de recuperare...

Este destul de exasperant sa iti dai seama ca iti pui aceleasi intrebari ca toata lumea. Oare am dreptul sa parasesc pe cineva care ma iubeste? Oare sunt o javra? Oare la ce foloseste moartea? Oare poti sa fii fericit si, daca da, la ce ora?



Ma uitam in seara asta la "Burlacita". Da, fac asta cand ma plictisesc sau cand Habiba nu e acasa. Dar intre timp a venit Alina ( musafira mea :D ) si ne-am bagat la o mica barfa in fata TV-ului...si tot la "Burlacita" am ajuns, vrand, nevrand. Pe la sfarsitul emisiunii cand ma pregateam sa ma mut inapoi in camera mea, vad secvente din ce va urma saptamana viitoare. Stupoare! Bianca Dragusanu avea costum de baie ca al meu!
Nu ma intelegeti gresit, nu sunt plina de Versace. Am umblat foaaaarte mult dupa un costum de baie, ca mi's pretentioasa si nu-mi vine bine orice. Intr-un final, am gasit un minunat costum la New Yorker, la pretul de 1 milion ( si mi s-a parut cam multicel, dar speram sa ma tina pana la adanci batraneti ), cu carouri roz/alb. Prostia naibii a fost ca la prima baie s-a decolorat. Apoi cand am stat asezata pe marginea piscinei, s-a albastrit slipul. Apoi cand a luat putiiiin contact cu uleiul de masline pe care il foloseam pentru bronz, s-a ingalbenit. Intr-un cuvant, superbul meu costum de baie s-a dus dracu'! Iar in seara asta mi-a picat fata cand am vazut unul identic pe blonda lu' Bote. Fata se zbantuia prin apa, nestiind ca in momentul in care va iesi, va fi roz pe picioare. Dar pana la urma, ce mai conteaza? Isi mai permite inca 100 de costume...si daca tot "ma trag de sireturi cu ea in materie de hainute de plaja", poate imi trimite si mie unul, avand in vedere ca mi-am luat o teapa imensa cu cel actual! :-L

P.S: asa arata minunea de costum, doar ca in loc de negru se afla un roz puternic, devenit spalacit dupa prima intrare in apa ( nici baie nu o pot numi ).
Imi iubesc tara atunci cand nu ma uit la TV si cand nu merg pe strada.

Octavian Paler

Nu am mai recomandat o carte de foarte mult timp pentru ca, recunosc, nu am mai apucat sa citesc nimic special pentru sufletelul meu, in afara de cartile pentru facultate. Da, puteti spune ca mai am cateva saptamani libere la dispozitie pentru a ma reintoarce la vechile mele activitati literare, dar cu un training de 7 ore pe zi pentru Romtelecom si cu sute de pagini de invatat, credeti-ma, nu prea mai am nici un chef.
Am venit acasa vineri pentru ultimul weekend de vacanta. Am venit mai mult pentru mama si tata, am venit sa mai iau la pas cateva zone din oras care imi plac. Am venit ca sa vad pentru ultima oara pe anul asta cum arata camera mea in lumina soarelui de vara. Si am observat ca in anumite colturi prafuite, zac 2-3 carti de care uitasem...
Despre "O femeie" de Peter Esterhazy vroiam sa scriu de mult. Cam de aproape un an, de cand am cumparat-o din Carturesti si am citit-o intr-o singura seara, caci era captivanta si placuta mie. E scrisa usor abstract si cu fraze directe ( unele cu tenta erotica ), dar arata frumusetea iubirilor cotidiene si a femeilor obisnuite din punctul de vedere al unui barbat la fel de obisnuit. Nu veti gasi SF si nici declaratii siropoase, ci doar uimirea autorului in fata unor gesturi simple pe care fostele sale iubite le faceau.
Chiar daca si voi duceti lipsa de timp, va invit macar sa rasfoiti cartea. Daca nici asa nu reusiti, va las mai jos cateva citate care mie mi-au atras atentie si pe care le insemnasem cu creionul in seara in care am dat peste ele. Era exact pe 16 septembrie 2010, joi.

Vreau sa spun ca in timp ce ma spal pe dinti trec pe neasteptate douazeci si opt de ani. Dousopt de ani nu-s de colea. Nici nu mi-ar ajunge viata sa ma spal de doua ori pe dinti.
Viata noastra este un etern pas de deux, fuste din tuluri si pantofi cu spitul de plumb. 
Exista o femeie. Ma iubeste. O intreb daca ma iubeste. Da' de ce m-ar iubi? Pentru ca asa ne-am inteles. Sa te iubesc? Asa? Asa. Azi? Si azi, pai sigur ca da, intotdeauna, la zece jumate, in ianuarie, la cumpana mileniului, in permanenta...sau doreste o zi libera? Bine...la care zi s-a gandit? Poate...poate miercuri. De ce tocmai miercuri? Pentru ca azi e joi. 
Cel mai incantator ii este zambetul. E ca o marturie a existentei lui Dumnezeu. 
 Exista o femeie. In saptamanile cu sot ma iubeste, in saptamanile fara sot ma uraste, dar in fiecare saptamana vrea sa imi schimbe viata.
Exista o femeie. Ma uraste. Are ochii gri, la fel ca ai mei. Si pentru ca ai mei sunt ca ai mamei mele, ma uit la privirea ei de parca as fi ajuns acasa.

Daca as fi fost perfecta, nu ai fi avut nici un merit sa ma iubesti.

Mihaela Radulescu

Cititi neaparat restul articolului aici. Eu l-am adorat.


Poza: e imprumutata de aici.
Sunt dorintele oricarei tinere care viseaza uneori cu ochii deschisi la o cariera: un job placut si bine platit, o viata mondena foarta activa, masina frumoasa si o garderoba ca un sac fara fund. Cred ca eu le-as gasi pe toate la etajul 12 al unei cladiri superbe de la Piata Presei Libere, mai exact la sediul Romtelecomului.
Eram atat de micuta, incat nu-mi amintesc sa fi fost inca in scoala ( si memoria mea nu-mi joaca feste ). Dar de fiecare data cand mergeam in Bucuresti la matusa mea, visam sa locuiesc si eu acolo. Intr-adevar, peretii de sticla roz ai copilariei si rasfaturile matusii mele nu mi-au dezvaluit partile neplacute ale unei vieti petrecute in capitala. Sincera sa fiu, stau de aproape un an in micul Paris si inca nu prea le-am descoperit... Ideea este ca mi-am propus ca intr-o zi sa locuiesc si eu in Bucuresti. Pe vremea aia nu ma gandeam inca la studii sau la job, ci doar la simpla sedere in orasul pe care mi-l doream. Si, minune mare, la 18 ani m-am vazut mutata acolo cu tot cu catrafuse. A fost ca si cum as fi venit cu pat, masa, haine si tv in propiul meu vis.
Cand m-am angajat saptamanile trecute la Romtelecom, am fost nevoita sa fac ture multe ba pentru interviuri, ba pentru acte. Am mers sa semnez un contract la sediu, adica la etajul 12 al uneia dintre cele doua cladiri gemene de la Piata Presei Libere, si eram mai mult cu ochii pe geam decat in foi ( norocul meu ca am recitit atent ieri si nu existau clauze ascunse ). Din cand in cand, imi mai mutam privirea catre PR-istii sau managerii care isi storceau creierii sa stabileasca obiective si sa vina cu noi concepte. Mi-a taiat calea la un moment o tipa blonda, de aproximativ 30 de ani, care purta niste pantofi rosii foarte inalti...nu stiu ce dosar ii tot dadea batai de cap. Ideea este ca mi-am propus ca intr-o zi sa am si eu un birou de genul, in care sa desfasor activitati asemanatoare cu cele pe care le-am vazut. Mi-a ramas gandul la peisajul rupt din filmele cu acei actori care in momentele cruciale ale afacerilor lor, se protapesc in fata geamului imens, cu mainile impreunate la spate si mediteaza. Mi-a ramas gandul la doamna cu incaltari rosii; uneori, imi doresc sa arunc macar o privire in viitor, sa vad cum asa arata peste zece ani si ce as face...doar ca sa fiu impacata cu gandul ca am sa reusesc. Iar daca nu ma voi zari la biroul unui etaj 12, voi sti ca mai am mult de munca pana sa ajung la inaltime.

P.S: poza de mai jos e o gluma nevinovata. Intr-o companie serioasa, CV-ul bate orice silicoane...sau cel putin asa imi place sa cred.

A fost ieri. Si nu cred ca o voi uita prea curand, tocmai datorita simplitatii sale.
Nu mai vazusem un rasarit la mare de fix 3 ani, de cand eram o pustoaica de liceu, care terminase cu 10 pe linie si, pentru ca ramasese fara griji, s-a gandit sa isi ia un job pe litoral. Tocmai pentru ca avea doar 16 ani si era bleguta, a dat de ce era mai greu. De atunci, tot ce a insemnat munca a fost usor pentru ea. Asa ca rasaritul de atunci a picat ca o premiera relaxanta si ca o experienta de neuitat. Anul acesta a fost cel putin la fel. Cu toate ca eram obositi, mi-am trezit prietenul pe la 5 dimineata si l-am tarat pe malul marii, pe un sezlong. Rasaritul s-a lasat asteptat aproximativ o ora si a durat doar cateva minute. Dar a fost absolut spectaculos: mov, roz, portocaliu, somon, galben si ditamai bila de foc ce parea sa iasa din marea linistita. In atmosfera aia placuta si romantica, vad cum din dreapta mea apare un personaj cunoscut. Initial, nu stiam de unde sa-l iau, apoi mi-am amintit de o poza pe care Habiba i-o facuse acum 3 ani, absolut intamplator: un mosulica usor cocosat, imbracat simplu, cu o sapca pe cap si o traista pe umar. Mi-a tremurat usor buza inferioara si mi-au dat cateva lacrimi...era acelasi om de acum cativa ani, trecea prin aceeasi zona, in aproximativ aceeasi perioada, tot la rasarit. L-am privit intens pana cand nu l-am mai putut zari. La fel ca rasaritul, trecerea lui a durat cateva minute, dar mi-a ramas adanc tiparita in suflet si mai ales in minte, datorita zecilor de intrebari si comparatii la care ma tot gandeam.
Dupa-amiaza, dupa o ultima baie in mare, am plecat catre Bucuresti pe la ora 18:00. Drumul a fost infernal, in sensul ca la ora 20:00 si ceva de-abia intram pe autostrada. Am injurat atat de tare mersul bara la bara, incat m-am potolit de-abia cand am vazut acelasi soare portocaliu de dimineata stralucind exact langa podul vechi de la Cernavoda. M-am uitat cu ochii mari pana cand a disparut dupa copaci si am incercat sa imi aduc aminte cand am vazut ultima oara un apus atat de frumos...
Cu totii simtim cate un gol in suflet  atunci cand ne intoarcem din vacanta sau dintr-un loc drag noua. Eu nu cred ca l-am simtit vreodata mai intens ca acum...mai ales cand in noaptea respectiva, prietenul meu mi-a spus la telefon, odata cu clasicul "noapte buna!": "azi ai vazut si rasaritul, si apusul...".

De vreo 2 zile circula pe Facebook urmatorul mesaj:

Bun venit falsitatii, bun venit pe Facebook. Unde iubirea e perfecta! Unde toata lumea traieste bine si este indragostita! Unde dusmanii sunt cei care iti viziteaza cel mai des profilul, unde fostii prieteni te blocheaza, unde fostele iubiri te elimina si unde cei ce te adauga in lista lor sunt foarte simpatici si pe strada nici nu saluta!

Nu ca n-as fi de acord. Cu toate ca am cont de Facebook si sunt utilizatoare fidela, nu sunt genul care sa isi puna la status toate locatiile frecventate, activitatile desfasurate si persoanele cu care " o ard " prin oras. Poze, comentarii, share la muzica si clipuri, uneori discutii scurte si cam asta e tot ce inseamna Facebook pentru mine. Dar da, pentru altii inseamna mama utopie a relatiilor si a socializarii secundare. Inseamna locul in care poti vedea toata viata lor. Nasol, nu? Sa stii tot ce face si ce simte cineva dand un banal click... In fine. Mesajul de mai sus este adevarat. Stiti care e paradoxul? Ca pana acum l-am vazut numai la persoane care ar fi in stare sa scrie pe net si cand merg la toaleta! Oare cand va pune acest fragment pe wall si cineva cu o viata reala?

Odata cu o anumita varsta, avem pretentia de a nu mai fi tratati precum niste copii. Vrem sa locuim singuri, sa fim independenti, sa stam pe picioarele noastre, sa fim stapani pe tot ce misca in vietile noastre. Avem pretentia ca de la scoala sa evoluam la job, ca de la pupicii de la gradinita sa ajungem in pat, ca de la banii de buzunar primiti de la parinti sa dam peste un salariu gras, ca sa ii putem intretine si pe ai nostri. Nu prea ne prindem ca aceste aspecte, alaturi de altele, raman la fel toata viata, doar ca imbraca alte forme...probabil pentru a ne proteja noua ego-ul si pentru a ne face sa rostim fara prune in gura ca suntem ADULTI.
De fapt, ramanem copii. Si nu, nu ma refer la sintagmele obisnuite despre suflet si vise pe care tot le auziti. Ma refer la temeri ( unele, ce e drept ). Pe planul asta, nu cred ca evolueaza prea multe persoane. Am ajuns la concluzia asta chiar azi-noapte si am si testat-o...pe mine...fara intentie. Cand m-am asezat in pat, am inceput sa ma gandesc la tot felul de lucruri, de situatii. Mi-ar fi greu sa traiesc fara parintii mei, chiar daca e ciclul natural al vietii. As fi distrusa fara ei din toate punctele de vedere, chiar daca mai devreme sau mai tarziu as fi nevoita sa ma redresez. Mi-am amintit ca uneori cand eram mica si ii visam morti sau raniti, ma trezeam transpirata si speriata, ba chiar plansa un pic. Cam la fel m-as trezi si acum, dupa 10-15 ani. Si stiu ca ma voi teme si in urmatorii ani ca, odata ,nu ii voi mai vedea niciodata pe ai mei.
Tot aseara, cand am stins lumina in camera mea, m-am trezit pe un intuneric cumplit ( mama pusese la uscat ditamai prosoapele pe sarma )! Deschideam bine ochii, mai-mai sa imi iasa din orbite si tot nu zaream nici un strop de lumina. E o senzatie groaznica...Am bajbait cu greu pana la lumina si apoi mi-am simtit inima cum incerca sa se linisteasca din trapul la care o luase. Mereu mi-a fost frica de intuneric si de necunoscut. Toata viata cred ca voi ramane cu temerea asta. Stiu ca n-as fi singura.
Deci da, am ajuns la concluzia (  banala poate ) ca anumite temeri nu se schimba niciodata. Sau cel putin in cazul meu. Si cu toate ca am jobul si responsabilitatile unui adult, inca rostesc cu jumatate de gura ca sunt "un om mare". Temerile mele inca sunt "mici".