Prejudecata - 1, Boala si aspect - 0

Eu nu am sa mai cred niciodata o persoana care imi spune ca nu are prejudecati si ca nu discrimineaza sub nici o forma. Pentru ca am realizat chiar in urma cu cateva ore ca oamenii sunt atat de critici si de ancorati in cerintele societatii actuale, incat au ajuns sa judece fara ca macar sa realizeze acest lucru.

In urma unui articol cu titlul "De ce te ingrasi cand iubesti", am inceput o discutie random cu iubitul meu. Se face intr-un fel sau altul ca femeile fericite incep sa puna pe ele cateva kilograme si eu incercam sa scuz faptul ca nu am reusit sa slabesc decat 2 kg de asta-iarna incoace, folosindu-ma de principiul "sunt pufoasa pentru ca te iubesc". Adaugand o gluma, am mentionat numele unei cunostiinte comune care se intampla sa fie foarte slaba.
"-Vezi? Ea este atat de slaba pentru ca nu isi iubeste prietenul!", si am inceput sa ranjesc. Dar atat mi-a trebuit. Am simtit brusc cum iubitul meu devine serios si cum ma "pocneste" cu un argument:
"-E slaba pentru ca are probleme foarte mari de sanatate. O doare aia, aia, aia. Sa nu mai spui niciodata asa  ceva, nu ai vrea sa fii in locul ei!"

Si tacere. Intre noi, pentru ca in mintea mea deja incepeau sa apara zeci de intrebari. Asa m-am gandit eu ca oamenii (nu numai iubitul meu sau eu, ci oricine de pe strada) tind sa manifeste mila pentru o persoana pe care o anumita boala a slabit-o. Ne pare rau pentru ea, nu deschidem subiectul, incercam sa o sprijinim cat putem, e treaba serioasa. Pe de alta parte, tot aceeasi oameni tind sa rada de o persoana pe care boala a ingrasat-o. Ni se pare comic, ni se pare imposibil sa ai o problema de sanatate si sa fii gras. Si pot chiar sa exemplific! O femeie bolnava de tiroida care a slabit va fi mereu compatimita, dar alta femeie bolnava din cauza aceleasi glande, dar care s-a ingrasat enorm, va fi peste tot tinta unor glume. Este adevarat ca majoritatea persoanelor supraponderale folosesc scuza cu sanatatea pentru greutatea exagerata si ca multe dintre ele pretind ca tin cura si iau pastile in timp ce mananca pe ascuns, dar nu este o regula generala.

Ideea mea este ca am ajuns sa avem prejudecati legate pana si de bolnavi. Le tinem partea celor slabi si ii criticam pe cei grasi, doar pentru ca societatea promoveaza silueta pana si in cazurile extreme. In mod indirect si inconstient, dar o face. Saaau pentru cei slabi sunt mai amarati si ne creeaza mai multa mila decat cei rotofei care ne lasa impresia ca o duc mai bine. Si ma gandeam unde am ajuns oare daca discriminam pana si oamenii bolnavi...Spre rusinea mea, am facut-o si eu pana acum, dar de azi incolo am de gand sa iau masuri , pentru ca rationamentul meu a fost total gresit. Ma mir ca nu s-a gasit nimeni pana acum care atunci cand m-a auzit cu "eeeh, e bolnava pentru ca e grasa, sigurrrr!!! e grasa pentru ca nu mananca mai putin", sa mi-o intoarca spunandu-mi  "daaaa, si cica prietena ei e foarte slaba pentru ca e bolnava...eh daaa, e slaba pentru ca nu mananca mai mult!". Pentru ca asa ar fi fost corect, nu? La fel cum pentru mine a fost greu sa slabesc 2 kg, pentru altcineva este greu sa puna aceeasi greutate pe fund si pe picioare, indiferent cat ar manca. Dar cred ca prejudecata bate orice pretentie a omului ca fiind o fiinta rationala...

2 comentarii :

  1. Problemele cu tiroida și cu glanda suprarenală sunt dușmani ascunși nu doar pentru ceilalți, ci de multe ori chiar pentru persoanele care suferă de ele.
    Nu ai de unde ști de ce suferă un om și parcă nici nu e frumos să îți pui eticheta de „bolnavă cu glanda” că uite că unele persoane au uzat inutil prea mult de ea, de nu mai crede nimeni.
    Ce e trist, e că de pildă la glanda suprarenală dacă ai probleme, ai și ovare polichiste, ai și probleme de pilozitate. Deci încă o problemă de estetică, plus șanse scăzute de a avea copii cumva.
    Prejudecăți vom avea mereu; însă poate ar trebui să existe mai mulți oameni care, fără să întrebe dacă persoana respectivă are o boală, să fie acolo să ajute psihic persoana. Chiar dacă nu e vorba de o boală, hormonală sau tulburări de alimentație, oamenii au nevoie de ajutorul altora pentru a trăi mai sănătos mai mereu.

    RăspundețiȘtergere
  2. In principiu o persoana slaba iti lasa iluzia ca o poti domina (d-aia nu ai nicio treaba cu ea), iar una grasa te pune in garda, se iveste la orizont o lupta, ai impresia ca vrea sa te manânce!

    Citeam un studiu efectuat pe la inceputul anului - 60% din populatia României e supraponderala. 60%! Asta dupa 3 ani de asa-zisa criza. Mi se pare enorm si am dubii ca toti cei care compun procentul de 60% au probleme cu tiroida.

    Eu personal nu sunt de acord nici cu persoanele slabe gen manechin - stii, privirile alea pierdute si aspectul lugubru, tipul de femeie caruia nu i-am inteles niciodata succesul in preferintele prezentatorilor de a le pune sa defileze pe catwalk. Dar nici cu cei care sunt grasi de prea multa nesimtire, nu de vreo boala. Aveam o vecina obeza de-a dreptul. Cabinetul de stomatologie unde isi facea niste lucrari dentare era cam la 200 de metri de locuinta. Ei bine...se ducea pâna acolo cu masina! Si n-avea probleme cu glanda! Eu impotriva unor asemenea oameni am ce am.

    Acum, daca tot vorbesti de prejudecati, boli si aspect...am citit o intâmplare din care se pot trage multe invataminte. O femeie din America suferea de o anumita boala - mirosul de peste; avea niste probleme genetice, corpul ei nu sintetiza o anumita enzima si, oricât de mult se spala, tot mirosea a peste. La un moment dat colegii ei n-au mai suportat si au reclamat-o directorului. Spre lauda lui, directorul (care cunostea problema) le-a spus ca ii va asculta doar atunci când vor lucra mult mai bine ca ea. Ce a facut femeia? Pai a inceput sa cerceteze, sa inteleaga cauzele si sa incerce sa le combata. A ajuns la concluzia ca, daca manânca mai putina carne, poate tine mirosul sub control. Si a renuntat sa mai manânce carne.

    Eu pentru asemenea persoane am tot respectul. Ai o problema? Incearca nene s-o rezolvi, nu te plânge ca esti victima!

    RăspundețiȘtergere