De la mama citire

N-am fost dintotdeauna asa de tare in gura. Cand eram mica pot spune ca eram chiar bleguta: eram mai mereu linistita, cand cineva ma supara nu ripostam sub nici o forma etc etc. Bineinteles, de prin scoala generala am inceput sa ma schimb si sa devin mai intepata...si nu pentru ca, vezi Doamne, intram la pubertate si incepeam s-o iau razna, ci pentru ca am inceput eu sa plec urechea mai bine la ce-mi spunea mama. Si am vazut ca imi place cum suna si ca imi place si mai mult cand pun in aplicare. Si citez:
Daca iti da unul o palma, tu da-i doua inapoi! Si daca la urma ala vine cu maica-sa la mine la usa, eu ii bat pe amandoi!
 Stiu ca nu e cel mai ortodox sfat pe care un parinte i-l poate da unui copil de 8 anisori ( oricum, l-am percutat de-abia pe la 12, asa ca nu va faceti griji pentru mine ), insa la mine a functionat perfect! Cand eram mica, intelesesem 2 idei din toata filosofia mamei mele: 1. ca nu trebuie sa stau ca fraiera cand cineva se ia de mine 2. mama e cea mai tare. Acum, dupa mai multi ani, pot desprinde tot doua invataturi:
1. Cand ai ceva de spus, ridica-te in picioare si da-i inainte! Cand cineva te jigneste sau isi bate joc de tine, riposteaza; nu neaparat prin jigniri sau prin bataie, ci prin modalitati inteligente prin care sa-i arati respectivului ca e un dobitoc. Cand ai ceva de aparat, apara!
2. Mama e cea mai tare. Da, si acum cred asta. E cea mai tare pentru ca spunandu-mi mie ca ea o sa-i bata pe toti, m-a facut sa am incredere in ea...Chiar imi amintesc de o faza din "Viata cu Louie", cand personajul principal spunea ca mamele sunt cele mai puternice - "Pazea, vine cu maica-sa! Saptamana trecuta a ucis un balaur!". Maica-mea a ucis o herghelie la viata ei...:). Da, chiar cred ca e cel mai bun mod de a-i spune copilului tau ca intotdeauna, indiferent de consecintele faptelor sale, tu ca parinte o sa-l iubesti si o sa-i fi aproape neconditionat. Am bagat bine asta la cap. Dovada? Barfe lungi cu mami de fiecare data cand am nevoie de un sfat.
Cand o sa am un copil, o sa-i spun acelasi lucru care mi-a fost spus mie. Insa o sa ma asigur inainte de toate ca nu o ia la propriu, asa cum s-a asigurat si mama in cazul meu :D. Mi-am adus aminte de multe din sfaturile si conceptiile mamei mele, pentru ca zilele astea am avut ocazia sa petrec putin timp alaturi de ea. De-abia peste 3 luni o sa-i mai aud expresiile ingenioase si invataturile originale...

11 comentarii :

  1. din Viata cu Louie era vorba de mama lui Glenn-Glenn (nu stiu daca se scrie asa :D), nu =))?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, era vorba chiar despre mama lui Louie :D Bine, eu am modificat un pic textul, nu mi l-am amintit intocmai. Ideea e ca intotdeauna iti chemi mama, niciodata tatal :)). Uite aici episodul ( primul minut ): http://www.youtube.com/watch?v=lqAMhw63FeE

    RăspundețiȘtergere
  3. I like your article :D Si imi place si ceea ce ti-a zis mama ta :D

    RăspundețiȘtergere
  4. "Daca iti da unul o palma, tu da-i doua inapoi!"

    Pacat.. ca eu dupa o palma mai dau si pumn back.. :D

    Dar preferatele mele raman:

    Deci cand iti intind o mana am grija sa m-asigur ca te pot trosni cu-a doua!

    +

    Incerc mereu sa-mi calauzesc pasii pe calea dreapta, sa nu-mi folosesc pumnii, ci cuvintele ca o unealta!

    - - - -
    Acum mai depinde si de caz dar si de om.. De exemplu cu (unii) cocalarii am parca mai mare placerea sa le umplu chilotul cu suturi decat sa le tot vorbesc.

    Cat despre invataturile tale, nu-i prea "religios" ce faci.. si nici eu ce fac, caci se spune faza aia celebra cu obrazul.. sa-l intorci si pe celalalt.

    Dar eu nu voi trata religios treaba si voi spune ce ca stiu pe cineva cu niste vorbe in tema:
    "Caci Vlad a citit Biblia, da` n-a inteles sfaturile, deci cand te bate iti intoarce obrazul celalalt pe cealalta parte, strigand: "Crestin pana la moarte!"

    :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred că și când ai venit aici la București te-a ajutat atitudinea asta mult. :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Diana, nu neaparat...adica, nu m-am gandit sa aplic principiul asta neaparat si aici. Bucurestiul nu e chiar jungla despre care se tot vorbeste :D sunt si aici oameni si oameni...

    RăspundețiȘtergere
  7. Lusio: ai da intr-o fata? Naspa...:-s

    Eu stiu si am recunoscut de la inceput ca sfatul asta nu e prea religios. Dar si eu sunt de acord cu tine: de ce sa intoarcem obrazul? Nu e de-ajuns ca suntem loviti o data?! Sincera sa fiu, eu am mai facut si prostia de a merge de vreo cateva ori pe mana moralei crestine...si persoanele respective m-au cam desfigurat, ca sa spun asa. Tocmai de-asta am ajuns sa ma las de fapte bune de genu' asta si de piosenie... in fond, sa intorci si celalalt obraz inseamna in zilele noastre sa fii slab :).

    RăspundețiȘtergere
  8. Culmea, mie mama imi zicea sa dau, tata sa nu. Am mers pe mana mamei :)

    RăspundețiȘtergere
  9. De unde ai extras tu ca as da intr-o fata ????

    RăspundețiȘtergere
  10. "in fond, sa intorci si celalalt obraz inseamna in zilele noastre sa fii slab :)." - Asa e.. trist dar true!

    RăspundețiȘtergere