Vorbim impreuna, ne intelegem separat

Nu stiu cum naibii ni se intampla asta! Stiti voi la ce ma refer: baietii spun ceva, fetele inteleg mai mult sau mai putin, de unde rezulta ca noi suntem nebune si ne place sa ne complicam existenta, iar ei sunt inevitabil porci, ca doar asta e apelativul pe care il folosim mai mereu cand suntem nervoase.


Dupa certuri cu greu incheiate, am ajuns la concluzia urmatoare: daca fetele inteleg gresit, inseamna ca mesajul transmis de catre baieti nu este bine formulat. Si invers. Am i right? Stiu ca preferam sa ne facem paranoici ( cam asa sunt domnisoarele in viziunea baietilor ) si nesimtiti ( cam asa sunt barbatii pentru orice femeie suparata pe sexul masculin ) in loc sa recunoastem ca exista de fapt o problema de comunicare. Preferam sa ne rezumam la "femeia trebuie iubita, nu inteleasa" si la "barbatii mint mai mult decat femeile" in loc sa vedem ceea ce se afla de fapt in spatele zbieretelor si a nervilor mancati: damele inteleg gresit pentru ca stimabilii domni nu formuleaza bine. Stiu ca acum imi vor sari probabil in cap cativa; salveaza cu ceva faptul ca situatia asta poate fi si inversa? Doar ca Freud este ala care a murit cu "Ce isi doresc femeile?" in gand, si nu Simone de Beauvoir cu "Ce isi doresc barbatii?". Aud mai des ca sexul frumos  interpreteaza tot, iar barbatii spun exact ce gandesc. Deci? E o problema de comunicare sau nu? Pentru ca, dupa capul meu, femeile nu sunt neaparat paranoice si barbatii nu mint mai mult decat noi, doar ca vorbim impreuna si ne intelegem separat...

12 comentarii :

  1. Sunt aproape total de acord. Si faza asta nu se intampla numai in relatii iubit-iubita, ci si in prietenii.... Si e aiurea ca nu se poate ajunge la un echilibru. Am vorbit despre asta de multe ori cu un prieten drag mie (cu care ma certam din cauza la ce ai scris mai sus), dar nu ajungem mai niciodata la un consens pentru ca are mereu pseudo-contraargumente. Unele ft penibile, doar din incapatanare (o alta mare problema a tuturor).

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah da, uitasem de clasica incapatanare, mereu prezenta atat in certurile dintre iubit-iubita, cat si dintre prieteni..Iar despre consensul ala, stiu cum e; nici nu ma mai astept sa ajung la el :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ehehe gândirile astea diferite ale bărbaților și ale femeilor. Se aplică partea asta cu înțelesul greșit în ambele sensuri și nu doar pentru că cel care vrea să transmită ceva, nu știe să transmită. El/ea, transmit mesajul perfect corect. Problema e, că cel care îl primește are niște ”codecuri” diferite și primește mesajul cam altfel. Se poate și invers decât ai spus tu. Un exemplu scurt: să zicem că un băiat și o fată sunt prieteni foarte buni, nu iubiți. Ei se înțeleg bine dar el, începe să înțeleagă din modul ei de a se comporta, că ar putea fi chiar o relație apropiată, când de fapt ea nici nu se gândea la așa ceva. Suntem diferiți și e normal ca să înțelegem mesajele altfel. Doar dacă într-adevăr te apuci să discuți mai serios despre acel subiect clarifici lucrurile. Am avut și eu de-a face cu anumite situații eu vroiam să spun ceva, ea înțelegea altceva. Ea îmi spunea ceva, eu pur și simplu nu puteam să înțeleg deoarece mi se părea fără logică.

    RăspundețiȘtergere
  4. ooo, daa; femeile tind ori să complice un mesaj simplu, ori să-l transmită cât mai criptic cu putinţă... şi ce-i mai grav e că, uneori, nici măcar femeile între ele nu se înţeleg total din cauza asta:P

    RăspundețiȘtergere
  5. " Preferam sa ne rezumam la "femeia trebuie iubita, nu inteleasa" "

    Nu degeaba am scris prin vreo 3 parti: Oscar Wilde e un fraier! :))

    Spre surprinderea mea, am primit niste raspunsuri gen:"Sa stii ca ai ceva dreptate" chiar de la UNELE (nu direct, unii) :))

    RăspundețiȘtergere
  6. "doar ca vorbim impreuna si ne intelegem separat..." - Bravos! Ma bucur ca ai realizat.

    RăspundețiȘtergere
  7. "Ea îmi spunea ceva, eu pur și simplu nu puteam să înțeleg deoarece mi se părea fără logică."

    Creve, dear.. ia si tu acest minunat clip:

    http://www.youtube.com/watch?v=4f_oxZqD6wQ

    Recomand, a se asculta pana la final :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Creve: stiu la ce te referi, este vorba de codul folosit de fiecare pentru a decripta un mesaj. Doar ca eu nu am pus problema ca cei doi interlocutori ar avea coduri atat de diferite, din moment ce sunt iubiti sau sunt prieteni vechi :-??

    RăspundețiȘtergere
  9. Cami: asta-i clasic :)) adevarul este ca uneori o facem intentionat chiar!

    RăspundețiȘtergere
  10. Lusio: da, si eu criticasem vorba asta a lui Wilde...nici nu stiu de unde a scos-o :)). Cred ca a fost inapt in a intelege ce ii spunea nevasta-sa si nu stia cum sa iasa cu orgoliul nesifonat din treaba aia...
    Cat despre "vorbim inainte, dar ne intelegem separat", o realizasem de mult :) si cred ca toata lumea s-a prins de intamplarea asta, doar ca putini o recunosc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu sunt mai degraba curios ce intâmplare a generat acest articol.....

    Pe de alta parte ma gândesc la faptul ca, daca un geniu ca Freud n-a rezolvat 'dilema', mingea e mai degraba in alt teren.

    "Te-am suparat cu ceva?". "Nu!" . "Si atunci de ce plângi?". "Nu plâng!". Caz clasic!

    RăspundețiȘtergere
  12. Avem prostul obicei de a intelege doar ce ne convine, de a ii judeca pe ceilalti in functie de gandurile si actiunile noastre. Iar problemele de comunicare mai provin si din nesiguranta sau neincredere. In noi si in celalalt.

    RăspundețiȘtergere