Am ales sa...aleg

De un an si patru luni sunt prezenta pe blogosfera: de un an si o doua luni pe blogul vechi a carui poveste deja o stiti si de doua luni de-abia pe acest blog. In timpul asta poate am facut greseli, poate am deschis subiecte nepotrivite, poate am fost rea, poate am criticat prea mult fara sa am motive reale. M-am mai intepat putin cu Lusio, dar acum suntem ok, m-am certat la cutite cu Autorul, dar cand am discutat si in privat, ne-am dat seama ca pana la urma nici unul dintre noi nu era atat de nenorocit. Insa mi-am dat seama ca in alte cazuri am fost totusi prea indulgenta...


Din dorinta de a accepta absolut orice parere din partea oricui, in trecut toata lumea putea comenta ce dorea pe blogul meu, chiar daca era de bine sau de rau, pentru ca ar fi primit indiscutabil raspunsul meu. Si asa cu unii am ajuns sa ma cert si nu mi-a facut placere. De-asta am ajuns la urmatoarea idee, poate egoista si aroganta, dar e a mea: voi publica doar comentariile pe care le doresc eu. De ce? Foarte simplu! Pentru ca e blogul meu si nu permit sa fiu jignita pe proprietatea mea si nu stiu cati dintre noi ar permite asta. E ca si cum cineva m-ar jigni in propria mea casa. Unora poate sa va convinga asta, altora nu, eu nu oblig pe nimeni sa imi citeasca blogul. Cine o face, o face de placere. Sa nu va ganditi ca o sa accept doar laude, ci si comentarii critice, dar constructive. Stiu ca cineva mi-a reprosat ca nu ii place aspectul blogului meu si am promis ca o sa-l schimb, inca ma gandesc la culori. Cei care au idei diferite de ale mele sa ii dea inainte cu ele, discutam pana ajungem la un consens, mai aflam lucruri noi etc. Dar in limita in care nu ajungem sa vorbim ( sau sa tastam mai bine zis ) aiurea...
Inca un lucru pe care nu il voi mai permite sub nici o forma este tipul de comentariu ANONIM. De ce asa? De ce nu aveti curajul sa publicati macar un nume, ca sa stie si bloggerul cu cine vorbeste? Mai ales pentru ca acesti anonimi obisnuiesc sa critice fara temeiuri. Si, bineinteles, pentru ca ii gura pe dinainte, ei nu au bloguri. Nu stiu daca am mai scris asta, dar ma irita foarte tare persoanele care nu au blog dar totusi comenteaza si comenteaza foarte urat, evident! Inainte sa incep sa scriu pe blog, si eu eram doar o simpla cititoare si mereu ma gandeam la aspectul acesta: domne', omul asta care debiteaza ceva intr-un articol si-a batut cat de cat capul cu el si de fapt, isi bate capul cu fiecare articol pe care il scrie; eu oare as putea face asta? As putea scrie macar de cateva ori pe saptamana timp de luni de zile? As avea atatea idei, indiferent daca sunt bune sau mai putin bune? Deci as ruga persoanele care doar citesc si nici nu au un nume macar sa ia in considerare aceste aspecte, pentru ca, stiu si ele, sunt de bun simt.
Am mai fost sfatuita de alte bloggerite sa iau in seama doar criticile constructive, dar mi-am zis ca trebuie sa dau dreptul oricui de a se exprima. Am sa fac asta si mai departe pentru ca nu am autoritatea si nici intentia de a interzice anumite cuvinte, doar ca nu le voi mai accepta pe blogul meu. Eu stiu ca romanul s-a nascut si critic si poet, dar daca intr-adevar are ceva de spus, sa o faca pe spatiul lui, nu pe al altora. Si mai stiu ca si ne place, place, place sa ne ridicam ochelarii de pe nas si sa aruncam cu rosii stricate in cei care scriu sau fac ceva, chiar daca reprezentatia lor a fost buna, jalnica sau pur si simplu noi suntem subiectivi, avem capsa pusa pe respectivii si ne gandim noi sa ne ascundem in spatele unui Anonim si sa ne dam drumul la cuvinte, ca masca ne protejeaza, ce mama naibii. Sa fim seriosi...Cei care doresc pot sa ma injure au deci tot dreptul, dar s-o faca in gand! :) Multumesc pufos!

18 comentarii :

  1. Din păcate jignirile nu lipsesc nicăieri.

    Dar la sfaturi, măcar ascultă să lași criticile constructive, că și tu ai dat două exemple când a ieșit bine. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt .. uimit putin sa vad ca cele 5 randuri scrise de mine au starnit asa vijelie in lumea ta 'pufoasa'.
    nu prea esti obisnuita cu vagabonzi (si e plin netul de ei) care lasa comentarii anonime doar pentru a denigra munca altora, asa-i?
    (desigur, scopul alor mele nu era acela [sper ca observi finetea cu care nu-mi neg originea non academica])
    Inseamna ca nu esti blogarita de succes, cel putin nu inca.

    Cat despre mine.. am avut blog, pana m-am lovit la cap si am realizat ca nu sunt cu nimic mai special decat Xuleasca care vinde branza de burduf vinerea.


    ps: A, inca ceva draguta (da, apelativul are rolul de a-ti creste pulsul din nou, reusesc? :) ), ce am grait cu o seara inainte nu e 'dat drumul la cuvinte', ohoo nu.

    RăspundețiȘtergere
  3. E bine ca nu mai lasi comentariile si le aprobi tu,asa fac si eu stii tu de ce ;)Astfel tin totul sub control si aprob cui vreau si ce vreau,ca jigniri pe blog am primit o gramada...

    RăspundețiȘtergere
  4. Diana: Da, criticile constructive le voi lasa mereu, fara ele nu as fi rezistat in blogosfera nici macar o luna :D doar am crescut cu tine si cu Grapefruits :D

    Veve: Stii ca imi placeau desenele, nu? :))

    Roxana: da, asa voi face si eu. Stiu ca m-am trezit tarziu, dar mai bine asa decat niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ai revenit, dragul meu Th! Ma bucur de data aceasta ca ai un nume, acum stiu si eu cu cine vorbesc si nu, nu sunt deloc ironica. Dupa cum vezi, m-am gandit chiar sa iti scriu un comentariu special pentru ca am cateva lucruri sa iti lamuresc.
    In primul rand, nu mi-ai zguduit deloc lumea mea "pufoasa". Crede-ma, mi-as dori sa fie asa. Din pacate, le am si eu pe ale mele. Se pare ca mai degraba eu ti-am cutremurat tie lumea din moment ce observ ca ai facut cateva schimbari in modul de exprimare ( din nou, nu sunt ironica ). Felicitari! Macar asa putem sta de vorba.
    In al doilea rand, sunt foarte obisnuita cu vagabonzii de care spuneai mai sus, atat in viata reala cat si in cea virtuala. Imi pare rau sincer, dar la tine s-a umplut paharul si articolul asta a fost rezultatul. Nu e vina ta la partea asta.
    In al treilea rand, nu am spus niciodata ca sunt o bloggerita data naibii... las asta la aprecierea altora, chiar daca am recunoscut ca sunt orgolioasa, aroganta etc. Ma rog, unii au spus ca au gasit lucruri interesante aici si ma bucur, altii au spus ca nu le-a placut si le-am spus ca imi pare rau si ca asta e.
    In al patrulea rand, nu stiu cat de mult conteaza parerea mea pentru tine, dar consider ca nu ar fi trebuit sa iti stergi blogul. Faptul ca aveai ceva de spus era important si trebuia sa lasi la aprecierea cititorilor tai daca esti deosebit sau nu. Desi stii si tu ca fiecare om e special in felul sau. Sfatul meu: apuca-te din nou! Sunt parerile tale si trebuie sa tii la ele!

    P.S: Nu, apelativul pe care l-ai folosit nu are rolul de a-mi face pulsul sa creasca, doar ca stii si tu ca ai lasat comentariile alea pentru a "denigra munca altora", citand din tine. Si iti pot explica si de ce, dar prefer sa n-o fac pe blog, la vederea tuturor. E o parere care s-ar putea sa te supere sau cu care sa nu fi de acord, asa ca nu vreau sa imi dau drumul la taste.
    P.P.S: incearca si tu te rog in viitoarele comentarii sa indepartezi de tot ironia, pentru ca eu ti-am vorbit foarte serios mai sus. Multumesc pufos si anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dănuța, câinii latră ursul merge :)Cum spuneai și tu: cât timp sunt critici sincere și constructive sunt bine primite. Când se depășește limita nu este bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu am spus, dar sa stii ca mi s-a parut si mie ca esti mult prea blanda si intelegatoare... consider prin urmare ca procedezi mai mult decat corect.

    In alta ordine de idei, eu as fi spus 'si totusi' in loc de 'dar totusi'.

    RăspundețiȘtergere
  8. Creve: tu ai o formulare mai draguta a expresiei, a mea e cam brutala, asa ca ma voi abtine s-o folosesc :D exact in acest mod m-am gandit si eu: cat cei care trec pe aici pot sa imi dea sfaturi, e ok, eu ii ascult. Cand ei nu pot decat sa critice neintemeiat, atunci vor gasi usa inchisa :)

    Dragos FRD: Dragos, stii cum e - daca nu aprobi si comentariile rautacioase, lumea spune ca degeaba ti-ai facut blog, ca nu suporti si bunele si relele. Daca le aprobi, o sa ai parte de toate jignirile posibile. Eu mi-am spus ca daca tot ma bat cu pumnul in piept ca sunt strong, am considerat ca pot face fata si criticilor aruncate aiurea. Acum insa ma voi bate cu pumnul in piept ca sunt destul de strong cat sa le ignor :)
    Da, ai dreptate, doar citind ce ai scris tu vad diferenta. O sa caut in text si o sa inlocuiesc, suna mai bine cu "si totusi" :-?

    RăspundețiȘtergere
  9. S-a discutat de 1000 de ori pe tema asta, fetita :)
    Unii o fac din plictiseala, altii te plac si nu stiu sa se exprime, mai sunt si cei care spera sa dea cineva click pe ei din curiozitate si lista poate continua.
    Nu stiu daca merge pe blogspot, dar la wordpress eu modific comentariile daca ma enerveaza cineva.

    Esti bou se transforma in "sunt gay". Ai prins ideea. Raspunde cu aceeasi moneda ca da, e blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  10. Urasciubesc: stiu ca multi bloggeri au problema asta, doar ca unii dintre ei au reactionat mai repede, eu am fost la fraiera. M-am invatat minte si din acest motiv imi voi alege publicul, mai ales cand vad ca si alti bloggeri sunt de aceeasi parere :) si da, merge si pe blogspot partea cu modificarea comentariilor :D am inceput chiar de zilele astea sa folosesc si eu aceasta functie cu succes chiar!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ştii, unele comentarii urâte îţi pot aduce suportul celorlalţi.

    La partea cu Anonimul sunt de acord.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hmmm eu am invatat la injuraturi numai datorita blogului, dar aia erau niste rautaciosi din offline :D cu care am rezolvat problemele face to face. In ceea ce priveste astia virtuali, of, stai linistita cu unii oameni doar viata din online o au. Nu au prieteni in viata reala si nici dusmani. Asa ca trebuie sa isi faca in lumea asta virtuala.
    Eu accept anonimii daca au ceva de zis interesant. Daca nu ''la revedere'' :). Nu trebuie sa fii suparata ca te-ai certat cu niste necunoscuti, niste straini, ca nu stii cum sunt ei in realitate...

    RăspundețiȘtergere
  13. Esti la fel de politicoasa cu cititorii tai cum eram eu la primele articole. M-am lecuit. Sunt ok, dar de fiecare data le-o tai scurt cand sunt idioti. Ii bag in spam, de fapt.

    Ideea e ca tipul asta de comentator e energofag. Vrea atentie, vrea sa se afirme, vrea sa fie tare nu prin sine, ci prin a arata ca are taria sa nu se lase inmuiat de o tipa, mai ales si draguta. Si se hraneste cu nervii tai.

    Dupa cateva luni, te vei plictisi sa fii amabila si vei incepe sa-i bagi in spam.

    RăspundețiȘtergere
  14. Grapefruits: ma gandeam ca unele comentarii urate si neintemeiate imi pot aduce suportul celorlalti, dar prefer sa nu imi amestec prietenii si cititorii fideli in certuri fara rost, care nu duc nicaieri :)

    Malli: tare partea cu "Anonima" din fata :)) sincera sa fiu, si eu cred ca cei care sunt critici rautaciosi pe blog sunt oameni care ma cunosc in viata reala si care au ceva de impartit cu mine. N-au decat sa o faca, dar de acum vreau sa se stie ca pe blogul meu, eu voi primi bucata cea mare si ei doar firimiturile :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Carbonaru: ciudat este ca eu sunt politicoasa cu ei de un an si ceva :)) consider ca am avut destula rabdare pt o persoana care a declarat mereu ca sta prost la capitolul asta.
    Apropo, unul dintre ei declara ca ma placi, dar ca esti ironic la un comentariu din articolul din urma, fara sa stie, evident, discutia noastra despre pufuleti :))

    RăspundețiȘtergere
  16. foarte bine faci. Multi se plictisesc si isi ocupa singurul neuron functional cu gasirea unor noi metode de jignire.

    RăspundețiȘtergere
  17. Spune-i ca e adevarat, chiar te plac. Dar la pachet cu prietena ta Korina, fiindca mi-ati promis poze si pufuleti. Si vreau de la amandoua :))

    Cat despre ironie, nu mi-as permite cu tine, dat fiind ca esti de partea buna a baricadei :)

    RăspundețiȘtergere