In fiecare an, pe vremea asta...

... absolventi de liceu din toata tara vin in Bucuresti pentru inscrierea la examenul de admitere in facultate. Vin coplesiti de emotii si total debusolati. Au bratele pline de tot felul de hartii pe care le tin strans pentru ca sunt "importante". Celor carora le lipseste vreuna alearga disperati pe stradutele ticsite de oamenii prea ocupati ca sa ii remarce. Metroul este un mare mister pentru ei; harta, directiile, peroanele sunt adevarate labirinturi chiar si pentru parintii care ii insotesc si care, cel mai probabil, isi compatimesc odraslele si le atentioneaza de zeci de ori cu "sa ai grija, mama, la metrou, sa nu te pierzi, Doamne fereste, cine stie pe unde". Intreaba in stanga si in dreapta cum se ajunge in cutare loc si chiar si atunci cand afla, se uita pierduti catre drumul pe care il au de parcurs, si o sa-l priveasca asa pentru inca vreo jumatate de an de-acum incolo, pana cand vor invata sa paseasca mai cu siguranta pe trotuarele capitalei.

Acum 3 ani pe vremea asta, am ocupat impreuna cu Habiba ultimele doua locuri in autocarul ce ducea catre Bucuresti. Aveam la noi minunatele dosare pregatite minutios, sticle de apa, banuti si o gramada de griji. Am decis sa plecam singure, fara parinti sau alte ajutoare, pentru ca asa aveam sa fim de-atunci incolo: doar noi doua. Inevitabil, ne pierdusem pentru cateva momente, ne oprisem in mijlocul strazii cu ditamai harta si cu soarele in cap - noi si turistii chinezi. Le-am facut pe toate intr-o zi si le-am facut bine. Decizia asta ne-a purtat noroc, de atunci ne tot dam peste cap de trei ori ca sa reusim ce ne-am propus sau ce trebuie musai realizat si n-am mai obosit, si nici nu ne-am lovit atat de tare incat sa nu ne mai ridicam.

In fiecare an vin mii de absolventi de liceu in Bucuresti cu asteptari, cu intrebari, cu vise, cu speranta de a se maturiza - in cluburi sau pe bancile facultatii. Cred ca ceea ce vreau sa spun este sa incercati sa nu faceti parte din multimea indecisilor hipnotizati de luminitele bucurestene. Veniti cu gandurile voastre si nu vi le pierdeti pe bulevardele mari care deja sunt cimitirele dorintelor multor tineri, tineti-le pentru voi - o sa intelegeti peste cativa ani de ce.

2 comentarii :

  1. Îmi amintesc că... în urmă cu 6 ani eram și eu în locul lor.
    Îmi amintesc cum rătăceam să ajung la înscriere, oamenii din București părând foarte nepricepuți la dat indicații. Îmi amintesc cum am suportat pentru prima dată căldura tare de iulie de la câmpie.
    Îmi amintesc ce importante și mărețe mi se păreau atunci niște lucruri. Și mă gândesc cum unele au rămas importante și mărețe... dar prin feluri pe care atunci nici nu puteam să îmi imaginez.
    Îmi amintesc cât de nelalocul meu mă simțeam atunci. Mă gândesc că acum am devenit una de-alocului. Că fac parte din oamenii aceia pe care atunci îi studiam prin metrou și oraș.
    Îmi amintesc cât de lung mi se părea atunci un drum de 40 de minute cu metroul. Drum care acuma mi se pare un fleac... o carte, niște site-uri citite, câteva melodii... nici nu simt drumul.

    Îmi amintesc câte vise mi-am făcut... speranțe de mai bine. Nu am venit cu gândul la distracție... am venit cu gândul să reușesc prin forțele proprii, făcând lucrul pe care îl știam cel mai bine atunci: să învăț.
    Atunci nu mi-aș fi putut imagina cât o să iubesc drumul pe care am pornit, și profesional, și în viață. Nu mi-aș fi putut imagina ce dragi o să îmi devină câțiva bucureșteni. Nici în cele mai mari vise de atunci nu aș fi ajuns unde sunt acum... iar astăzi mi se pare prea puțin cât am realizat...

    În urmă cu 6 ani eram ca ei... Poate în cazul meu a fost un noroc aparte, chior al meu... dar drumul pe care l-am pornit atunci s-a terminat la începutul acestei luni... dar mi-am deschis atât de multe drumuri între timp. Iar visele mele încă mai fac pași pe străzile din București, pe undeva...

    RăspundețiȘtergere
  2. Și uite că ați crescut împreună :P Nu au existat victime :)))

    RăspundețiȘtergere