"Protestul" according to Choco

De fiecare data cand aud ceva despre protest ( si stim cu totii ca ziarele, televiziunea si netul sunt pline numai de asa ceva de o saptamana incoace ), simt cum mi se urca la cap! Asa ca, asta nu e un articol despre ce a facut bine sau rau Basescu, ci despre cum se manifesta romanii. Si chiar tin sa spun ce am pe suflet si nu vreau sa mi se spuna ca habar nu am, pentru ca am, si nu vreau sa aud ca femeile habar nu au politica, pentru ca e cea mai idioata conceptie posibila. Doar pentru rasfoiesc ziare si sunt la curent cu ce se intampla nu inseamna ca fac politica. Asa ca hai sa analizam un pic situatia.
1. Asta nu este un protest pentru SMURD sau Arafat. Daca din cand in cand mai sunt rostite si aceste doua cuvinte, este pentru ca romanii isi aduc aminte de la ce a pornit totul, nu pentru ca ar fi o cauza pentru care si-ar da vietile. Treaba cu SMURDUL, dupa cum cred ca stie toata lumea, a fost un pretext ca sa iasa lumea in strada, pentru ca romanii au multe pe suflet, au multa ura in ei si simt nevoia sa se descarce.
2. Protestul nostru seamana dintr-un anumit punct de vedere cu cel de pe Wall Street de acum cateva luni: nici aia, nici noi nu avem un singur scop pentru care suntem suparati. Romanii au iesit in strada pentru ca sunt saraci, pentru ca sunt nervosi, pentru ca n-au ce face, pentru ca sunt prosti unii dintre ei, pentru ca unii se cred la '89, pentru ca li se pare misto, funny, interesant. Si acum raspunsurile mele pentru durerea fiecaruia in parte. Romani saraci? Da, mereu vor fi. Sa nu avem impresia ca daca schimbam puterea o sa ne creasca miraculos salariile, pensiile si alocatiile peste noapte, pentru ca nu sunt bani. Suntem nervosi? Da, suntem, cu totii, insa nu e nevoie sa aruncam cu pietre, fumigene, lacrimogene, sa spargem magazine, sa vandalizam orasul, sa ne caftim intre noi. Dar, conform psihologiei multimilor, cam asta e reactia indivizilor in multime: isi pierd capul si se schimba total fata de cum s-ar comporta individual pentru ca multimea in sine este iresponsabila, ceea ce le da lor o putere foarte mare care le permite sa calce in picioare cam orice. N-avem ce face? Clar! Am vazut chiar in seara asta un pusti care, intrebat de ce a venit la protest, a balbait ceva de genu' " nu stiu...eh...nu stiu ce sa zic...sunt nervos!". Intrebat pe cine, raspunde: " pe guvern...nu stiu...". Si lovitura de gratie vine sub forma intrebarii " de ce esti suparat pe guvern? ce ti-a facut?". Raspuns insotit de un zambet tamp: " Nu stiu...". Unii sunt efectiv prosti si batuti in cap? Oh daaa! Am vazut acum o saptamana un tatic la vreo 30-40 de ani cu un copilas de 2 anisori in carca, exact in mijlocul protestelor. Reporterul intreaba: "Si nu va e teama ca s-ar putea sa fiti dumnevoastra ranit sau copilul?". Raspuns de 1000 de puncte: "Eh, ba da. Dar daca Dumnezeu vrea sa ne apere, ne apara, daca nu, nu". Serios? Daca si-ar fi luat copilul  o caramida in cap si ar fi murit pe loc pot sa bat la pariu ca ar fi spus ca e vina lui Basescu, nicidecum a idioteniei sale. Altii se cred la '89. Da, pensionarii aia care de-abia isi mai tarasc oasele dupa ei si vin la "revolutie". Se plang apoi ca au fost batuti. E nasol daca nu vrei sa iti petreci in liniste ultimii ani din viata. Altora li se pare misto si funny, drept pentru care vin sa filmeze, vin cu pancarde gen "Legalizati marijuana". Mi se pare prostia suprema si paradoxul paradoxurilor ca la un prostest care porneste de la o chestiune de sanatate sa vii cu asa ceva.
3. Am mai auzit o aberatie grava din parte unor constanteni ( si Doamne, credeti-ma, mi-e rusine ). Pentru ca dragul Radu Mazare, primarul Constantei, a aparut parca ieri la Bucuresti ca sa protesteze, unii au avut impresia ca l-au apucat pe Dumnezeu de-un picior si au propus urmatoarea: haideti sa convingem PSD-ul sa accepte candidatura lui Mazare pentru nici mai mult nici mai putin decat presedentia tarii. Ohoooo!!! Pentru ce?! Ca sa sarim din lac in put? Ca sa devina Romania un fel de Brazilie europeana? N-aveti multa minte, oameni buni...
4. Unii se intreaba de ce e ilegal sa faci protest. Le dau cel mai banal raspuns: pentru ca perturbati linistea publica. Da, nu e misto deloc, dar e adevarat. Si acum, daca tot am pomenit de asta, sa imi spun si eu durerea, care nu conteaza, dar daca toata lumea sa descarca, eu de ce sa fiu mai prejos? Da, perturbati linistea publica, faceti mizerie, distrugeti tot si mi-e frica sa umblu seara pe strazi din cauza voastra ( si pun pariu ca nu sunt singura )! E sesiune, trebuie sa stau la biblioteca sa ma pregatesc, eu si inca o gramada de oameni. Cum e sa mergi pe la 19 seara de la biblioteca spre metroul de la Unirii si sa te trezesti ca ai chiorat de la gaz lacrimogen? Nasol! Nu mi s-a intamplat si nici nu-mi doresc.

S-ar putea sa imi mai vina si altele in cap despre protest. Sunt parerile mele, accept si altele, dar tin mai mult la ale mele decat la ale altora, tocmai pentru ca am auzit numai prostii in ultima saptamana care au pus la indoiala inteligenta multor oameni cunoscuti mie. Dar daca tot am indurat atata, ascult mai departe...

6 comentarii :

  1. in primul rand esti muuuuult pe langa subiect.saracie a fost dintotdeauna.acum insa procentul oamenilor saraci a crescut.studentii nu au un loc de munca,sunt someri cu facultate,salariul minim este o mizerie,sistemul sanitar pute iar invatamantul este jos de tot....oamenii au dreptul sa se revolte.idiotii de care zici tu sunt doar niste suporteri care se baga la multime.restul oamenilor au dreptul sa fie nemultumiti.televiziunea arata doar ratatii si fazele nasoale de la proteste.nu neg ca sunt si PROSTI...insa sunt si studenti,oameni inteligenti,oameni disperati care nu isi mai permit nici macar o paine. te intrebi de ce sunt atat de multi la protest? simplu! acesti oameni nu au un loc de munca...ori iti imaginezi ca toti au concediu platit pt a protesta? nimanui nu-i pasa ca te deranjeaza pe tine galagia.serios.oamenii care au venit la protest sunt cu bun simt...asa sunt mereu huligani/tigani/betivi/dubiosi pe strada noaptea...esti doar o fatuca alintata careia ii pasa doar sa-i fie ei bine.mami si tati iti dau banuti,te mai faci si tu ca lucrezi,ai un iubit intr-un final si ... meriti tot ce-i mai rau.esti o fiinta ingrozitoare..si spun asta dupa post'ul asta...pana acum iti citeam blogul cu mai multa sau mai putina placere...

    RăspundețiȘtergere
  2. also,ar fii frumos sa imi aprobi comentul,nu doar pe cele in care esti aplaudata

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Anonimule / Anonimo, in primul rand ar fi frumos si daca ai avea un nume, ca sa vad si eu cat curaj ai ;). Multi sunt ca tine: persoane care nu au curaj sa spuna ce gandesc, ci doar sa critice parerile altora. Si normal ca iti aprob comentariul, am bun simt.
    In primul rand, vrei sa iti spun eu de ce nu au studentii locuri de munca? Pentru ca multi se duc pe domenii care nu sunt cautate. Noi avem nevoie de oameni care stiu sa faca lucruri practice, de eoameni care sa produca. Nu de avocati, oameni de comunicare ( da, recunosc ), experti in management si marketing etc. Toti prostii care de-abia iau bacul au pretentia sa faca facultate, pentru ca asa e la moda. Nimeni nu mai pune mana sa faca si ceva palpabil pentru ca aia e "treaba de jos" si ne e rusine. Tara asta consuma mai mult decat produce cu o gramada de pensionari si cu salariile umflate pana de ceva timp ale celor din politie, armata etc. In al doilea rand, stiu ca e saracie, stiu ca sunt oameni inteligenti care protesteaza, stiu ca sunt si prosti. Doar ca indiferent cine ar veni la putere nu o sa le creasca lor salariile peste noapte. In al treilea rand, daca nu ma cunosti, te rog nu vorbi aiurea. Nu ai de unde sa cunosti situatia mea. Daca ai impresia ca ma intretin ai mei in totalitatea sau daca ai impresia ca ma intretine iubitule meu, atunci chiar mi-ar face placere sa nu mai treci pe aici. Daca vrei sa discutam mai multe in privat, cauta-ma si hai, asa cum am spus mai sus, sunt dispusa sa ascult multe. Dar probabil o sa imi spui ca nu iti pierzi timpul cu mine, pentru ca, exact ca majoritatea anonimilor, treci pe aici, critici si pleci. Da, sunt o fiinta ingrozitoare pentru ca imi doresc sa fiu in siguranta. Iti doresc ca peste cativa ani sa ai o fata despre care sa stii ca trece aproape zilnic pe langa o zona de protest, cu multi huligani, cu batai si cu tot felul de gaze. Sa vezi atunci cand de ingrozitor ar fi ;). Merit tot ce e mai rau pentru ca nu sunt de acord cu un protest organizat ca naiba? :)) Ai grija ce ii doresti altuia ca s-ar putea sa ti se indeplineasca tie... Si again, ai bun simt si spune cum te numesti data viitoare, altfel chiar nu o sa iti mai aprob comentariile. Iti spun ca sa nu te miri dupa sau sa spui ca imi plac doar aplauzele.

    RăspundețiȘtergere
  4. bv Choco Follie..imi place raspunsul tau ..si sunt 100% de acord cu tine..pupici:*

    RăspundețiȘtergere

  5. Felicitari pentru raspuns, Dana. Chiar ma mir cum ai reusit sa dai un raspuns de bun simt la asa un specimen care, pe deasupra, mai e si "anonim".

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Smara :D incep sa cred ca persoana anonima a fost o domnisoara imatura. Am recitit comentariul si ultima parte cu "esti doar o fatuca alintata careia ii pasa doar sa-i fie ei bine.mami si tati iti dau banuti,te mai faci si tu ca lucrezi,ai un iubit intr-un final si ... meriti tot ce-i mai rau.esti o fiinta ingrozitoare..". Replica de telenovela :)). Si inca stau sa ma gandesc ce a facut saracu' Tibi de a intrat in gura ei, ma gandesc ca ar fi putin frustrata sau individioasa. Plus ca partea cu eu ingrozitoare pentru ca nu sunt de acord cu felul in care a fost organizat protestul e de-a dreptul penibila si puerila. Ma intreb oare cum sunt violatorii si asasinii daca eu sunt ingrozitoare si merit tot ce e mai rau din cauza opiniei meie :)). De, asta e. Oameni si oameni :).

    RăspundețiȘtergere