Pascal Bruckner in Romania

In urmatoarele saptamani, "Gazeta sporturilor" ofera cititorilor sai cartile celor mai apreciati scriitori ai secolului XXI: Pascal Bruckner, Frederic Beigbeder si Martin Page. Intamplator, sunt si scriitorii mei preferati. Cand am crezut ca lumea a inceput in sfarsit sa ii cunoasca mai bine, am aflat ca Pascal Bruckner vine in Romania, cu ocazia punerii in scena a piesei "Paradoxul iubirii", adaptata dupa romanul sau. Chestie de PR, deci. Deja am inceput sa recunosc strategiile astea.
M-am ofticat ca nu am mai gasit bilete pentru piesa de teatru. In schimb, am aflat ca Bruckner venea astazi la ora 18 la Carturesti. Evident, nu puteam sa lipsesc...doar e unul din autorii mei preferati! Cand m-am ingramadit inca de pe la 17:30 in micutul magazin, deja simteam cum mi se facea rau: caldura mare, multi oameni, jurnalisti cu ditamai camerele care ocupasera toate locurile bune din fata si persoane care pareau sa iubeasca aventura prin care treceau de la locul lor pana afara, traversand multimea. Da, organizare proasta. FOARTE PROASTA! Cum n-am mai vazut de mult! Cand s-a facut ora 18:15 si autorul nu mai venea, am si inteles de ce: nu ar mai fi avut unde sa stea! Din fericire, s-au prins si organizatorii de treaba asta si ne-au anuntat sa ne mutam in mansarda, unde ar fi fost mai mult loc. Si da-i si urca pana la etaj impreuna cu vreo 100 de oameni, care pareau sa distruga firavul Carturesti. De parca toti acesti factori de enervare nu ar fi fost suficienti, un cameraman de la OTV se protapise in mijlocul scarilor si filma ceata care nu stia cum sa ajunga mai degraba la autor. Senzational!!!!!!!
Am vazut si oameni care habar nu aveau cine era Pascal Bruckner, dar, cu toate astea, si-au achizionat o carte din magazin si asteptau pasivi sa primeasca un autograf. Falsa imagine culturala se pare ca nu costa mai mult de 27 de lei in zilele noastre... Dar ce sa mai zic de jurnaliste care nu aveau idee macar de o carte sau doua scrise de autor... Unde e minina documentare pe care ar fi trebuit s-o aiba...?
Trecand peste toate aceste aspecte, mi-a facut placere sa-l vad in carne si oase pe omul ale carui carti le devoram in liceu. Imaginatia mea de adolescenta ramanea masca la citirea ideilor si conceptiilor atat de elaborate si de originale ale lui Bruckner. Recomand din tot sufletul "Hotii de frumusete", "Iubirea fata de aproapele" si "Care dintre noi doi l-a nascocit pe celalalt?". Pana puneti manutele pe aceste carti, va dau share mai jos la cateva poze facute astazi ( sorry pentru calitatea slabuta ).



Un comentariu :

  1. Eu nu am citit acele cărți enumerate de tine sau care apar acum... dar mi-a plăcut mult „Palatul chelfănelii”. Dacă ar fi ca ăsta, le-aș citi... dar prea îmi dau iz de romane de dragoste...

    RăspundețiȘtergere